Biszkopt przepis

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Biszkopt to rodzaj ciasta, który stanowi podstawę wielu róznych wypieków. Samodzielnie, świetnie nadaje się do maczania w kawie - lekki, słodki, idealnie łączy się z wyraźniejszymi smakami.

gotowe w 40 minuty

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 25 minut

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem.

  2. 2
    Step2Logo

    Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy mikserem z 2/3 cukru na kremową masę. Dodajemy skórkę cytrynową.

  3. 3
    Step3Logo

    W drugiej misce ubijamy białka na sztywno z pozostałym cukrem. Dodajemy do żółtek.

  4. 4
    Step4Logo

    Obydwa rodzaje mąki mieszamy i przesiewamy do mieszaniny z jajkami. Wszystko delikatnie łączymy łyżką. Ciasto wylewamy do tortownicy i wygładzamy wierzch. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut.

  5. 5
    Step5Logo

    Po upieczeniu wyjmujemy z blachy i studzimy na metalowej kratce.

Biszkopt przepis
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać komentarz
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję